dimecres, 20 de novembre del 2013

Gàngsters

L’any 2007 Goldman Sachs, primer banc d’inversió del món, va injectar massivament crèdits tòxics en el sistema vinculats a hipoteques escombraries, amagant als inversors que un dels seus clients havia participat en la selecció dels derivats de crèdits. Entretant, aquest va guanyar 1.000 milions de dòlars apostant per l’ensorrament dels títols que ell mateix havia col·locat, provocant la pitjor crisi econòmica des del crac del 29.
Tres anys més tard, l’autoritat reguladora del mercat financer dels EUA, la SEC, va presentar per primera vegada a la història una demanda a un tribunal civil, però aquesta es va tancar en fals amb el pagament de 550 milions de dòlars. És a dir, l’equivalent als guanys de 14 dies d’operacions o el que els americans anomenen peanuts.
Goldman Sachs també va participar en l’ocultació del deute grec preparant el terreny a la subhasta vergonyosa del seu Estat del ben­estar, i ha infiltrat el poder polític col·locant exmembres al tresor americà, als governs i al BCE.
L’agost passat va comprar a preu de saldo 3.000 habitatges per a joves a la Comunitat de Madrid, i ara aspira també a la compra dels 14.000 habitatges de protecció social que la Generalitat pretén vendre per complir els objectius de dèficit.
Per a ells la jugada ha estat rodona, gràcies a la complicitat dels governs europeus, l’FMI i el BCE, però la fallida moral del sistema ha causat violència i patiments a milions de famílies.
D’això a casa meva en diem crim organitzat, agradi o no als diputats i autoritats que s’escandalitzen quan algú els confronta, des de dins, a les conseqüències dels seus actes.

Twitter @GuillemVA
Emès al programa Ningú és perfecte de Ràdio Valira i publicat al Diari d'Andorra el 20/11/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada